5 съвета за приготвяне на перфектен ориз

Приготвянето на идеален ориз може да е предизвикателство, но това не е задължително. В тази статия ще споделим 5 съвета за приготвяне на съвършен ориз всеки път.

© Pille R. Priske

Оризът е основно ястие в много култури по света и може да бъде вкусно и универсално допълнение към всяко ястие. Приготвянето на ориз, от друга страна, може да бъде трудно, защото той лесно се преварява, недоваря или става кашав. Ето пет съвета, които ще ви помогнат да овладеете изкуството да приготвяте винаги перфектен ориз:

  1. Изберете правилния вид ориз: Тъй като различните видове ориз се приготвят за различно време и абсорбират различно количество вода, от решаващо значение е да изберете подходящия за вашата рецепта. Късозърнестият ориз, като например ориз арборио или ориз за суши, абсорбира много течност и става кремообразен при готвене, което го прави отличен за рецепти като ризото или суши рулца. Дългозърнестият ориз, като басмати или жасмин, е идеален за ястия като пилаф или пържене.
  2. Използвайте правилното съотношение между водата и ориза: Ключът към идеално сготвения ориз е да се намери правилното съотношение между водата и ориза. По принцип за всяка чаша ориз трябва да се използват от 1 1/2 до 2 чаши вода. Ако използвате твърде малко вода, оризът ще бъде недостатъчно сварен и твърд, докато използването на твърде много вода ще доведе до кашав, преварен ориз.
  3. Измийте ориза преди готвене: Измиването на ориза преди готвене може да помогне за премахване на допълнителното нишесте и примеси, което прави ориза по-лепкав. За да измиете ориза, просто го прецедете през сито с фини решетки под студена течаща вода, докато водата се избистри.
  4. Използвайте подходящ по размер съд: От съществено значение е да изберете достатъчно голяма тенджера, в която да се побере оризът, без да се претъпква. Ако тенджерата е твърде малка, оризът ще бъде много нагъсто и може да се слепи; ако тенджерата е твърде голяма, оризът ще се сготви неравномерно.
  5. Не вдигайте капака, докато оризът се готви: Повдигането на капака по време на готвене на ориза може да доведе до изпускане на пара и нарушаване на процеса на готвене. Изключително важно е да оставите ориза сам, докато не стане готов.

Спазвайки тези насоки, ще приготвяте идеален ориз всеки път. Добре сготвеният ориз може да бъде в основата на много вкусни и задоволителни ястия, независимо дали приготвяте проста гарнитура или по-сложно блюдо.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #ориз