Да си направим фъстъчено масло за 15 минути

Няма нужда да купувате консервирани продукти от магазина, когато можете лесно и бързо да ги направите у дома, непосредствено преди поднасяне на трапезата. Така вие сами контролирате количеството добавена сол и мазнина, а отделно можете да подобрите продукта чрез добавки изцяло по ваш вкус.


Фъстъченото масло навлезе доста широко на нашия пазар, най-вече като основа за мазане на филийки – лесна и бърза закуска за нашите деца. Колкото и да ви се струва невероятно, то съдържа полезни мазнини, протеини, витамини и минерали. Да, тук е разликата – протеините, дори и полезни фибри.

Затова фъстъченото масло се препоръчва при специални хранителни режими. Но… истинското фъстъчено масло. На пазара има много продукти със съмнително съдържание.

Разбира се, като всяка мазнина, фъстъченото масло трябва да се консумира разумно.Да се приготви фъстъчено масло отнема не повече от 15 минути, трябва ви само блендер, в който да разбиете ядките. А самите фъстъчени ядки можете да изпечете сами . Всъщност, за предпочитане е да го направите, защото готовите са доста солени.

Съотношението ядки, мазнина, сол е горе-долу в следния порядък – на 100 гр. ядки се добавя 1 с.л. олио (или зехтин) + 2 щипки сол.Изпечените и добре обелени фъстъци, изсипвате в блендера, заедно с мазнината и солта, като настройвате уреда на най-високата степен, защото ядките трябва да се пасират добре, за да се постигне фина и гладка смес (паста). Бъркате, докато не видите такъв резултат в купата.

Как се прави фъстъчено масло

Базовата рецепта за фъстъчено масло позволява добавяне на други ядки – например бадеми, ако имате в наличност.

Ние ви съветваме да не правите големи количества, за да може да разполагате по-често с пресен продукт.

Така че, можете да комбинирате 100 гр. бадеми със 100 гр. фъстъци – идеално количество масло. За по-фин вкус, можете да добавите тънка струйка мед. А ако искате да бъдете още по-креативни, можете да добавите Нутела и така да направите шоколадово-фъстъчено масло.

С днешната лесна и бърза рецепта, избегнахме отново купуването на съмнителни и пълни с консерванти храни. Приготвянето на домашна храна е приятно, вкусно и много полезно занимание.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #фъстъчено масло