Депресията е различна при мъжетe и жените

Депресията е сред най-разпространените болести на човечеството. Изчислено е, че 20-26% от жените и 8-12% от мъжете страдат от клинична депресия в някой етап от живота си.

Депресията е състояние, което е комбинация от симптоми, като в тях се включва и лошото настроение. То е постоянно и съществено намалява способността за работа, сън и хранене и се характеризира с липса на удоволствие от ежедневните дейности.

Депресията води до увеличена смъртност, самоубийства и злополуки, както и до различни сериозни заболявания.

Такива периоди на депресия могат да настъпят веднъж, два или повече пъти в живота. Ако не се лекуват, епизодите обикновено продължават между 6 месеца и година.

Жените боледуват два пъти по-често от мъжете и това състояние се наблюдава във всички възрастови групи. Всички расови, етнически и социално-икономически групи страдат от депресия. Около три четвърти от хората, които са имали един епизод на депресия, изпитват поне още един до края на живота си.

Тежката депресия е само един от типовете депресивни разстройства. Има още дистимия (хронична, по-лека форма на депресия) и биполярна депресия (редуване на депресивни и манийни епизоди).

Оказва се, че депресията при мъжете и жените се проявява по различен начин.
  • При жените по-често се наблюдава чувство на безпокойство, тревога, тъга и дори апатия.
  • При мъжете депресията се проявява чрез по-нетипични симптоми като гняв, лесно раздразнение, а в някои случаи и агресия. При тях апатията и тъгата се проявяват само в най-тежките случаи на депресия. Според експерти мъжете, които са по-склонни да прикриват емоциите и чувствата си, изпадайки в тежко депресивно състояние, са по-склонни към самоубийство от жените.

Основна причина за различните прояви на депресията при мъжете и при жените са различните хормонални промени, случващи се в мозъка при депресия.

Депресията е свързана с неравновесие на трите вида химични съединения, които предават електрическите сигнали между клетките в мозъка (невро-медиатори) - норадреналин, серотонин и допамин. За възникването и развитието на депресията важно значение оказват и факторите на средата. Несъмнено голяма е ролята на стресовите състояния, на фактори като самотност, безработица, тежко финансово положение, съпътстващи заболявания и др.

Приемането на определени медикаменти или алкохол също може да отключи това заболяване.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #депресия