Ето 5 причини защо котките са полезни за здравето ви

Обичате ли котки? Те са предпочитан любимец за хората, но се оказва, че са и полезни за вашето здраве. Да, освен че разхвърлят из къщата и чупят често предмети, котките могат да помагат на своите стопани да се справят с някои здравни проблеми. Удивително нали?

Котките и алергиите

Има популярно схващане, че котките отключват алергии при децата. Всъщност след множество проучвания се оказва, че присъствието на котка или куче около децата ви до 2-3 годишна възраст, намаля риска от развитие на алергия към тези домашни любимци, както и към домашен прах и някои цъфтящи растения. Разбира се е нужно да се поддържа здравето и на котката, да бъде обезпаразитявана и ваксинирана.

Мъркането е полезно за костите ви

Звучи странно, но приятното мъркане на доволната котка е полезно за костите, сухожилията и мускулите ви. Мъркането също намалява усещането за болка и спомага за по-бързо зарастване на рани. Според изследвания на учени, полезните вибрации, които се получават при мъркане са с честота от 20 до 140 херца.
Така че обичайте и правете щастлива котката си, а тя ще ви се отблагодари с лечебно мъркане.

Котката спомага за по-добър сън

Разбира се тук в това число не включваме котките, които са активни вечер и не ви оставят да спите. Ако домашният ви любимец е свикнал с вас и спазва вашия режим на спане, определено в негово присъствие ще се радвате на спокоен сън.

Котките са полезни за сърцето

Освен че ви късат сърцето, когато видите поредната обърната саксия или ваза, те могат да бъдат полезни за този тъй важен орган - сърцето. Проучвания на учени разкриват, че котките помагат за наваляне на стреса, а това както знаете ще се отрази на сърдечно съдовата ви система. Според същите тези учени мъркащата животинка ще ви намали риска от инфаркт с 30%.
И да... 3 котки не биха намалили риска на 90%, ако това си помислихте ;)

Котката - терапевт

И като заговорихме за стрес, повечето от вас живеят забързано и в меко казано токсична среда. Стресът предразполага към доста болести, но ето че котката ще ви помогне и тук.
Доказано е че ако имате котка у дома, тялото ви започва да отделя химикали, които имат успокояващо действие. Тези химикали ви помагат да се отпуснете след тежък и напрегнат ден и редуцират нивата на хормоните на стреса.

Обичате котки нали? От днес ще ги заобичате още повече :)

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.