Как да се отървете от миризмата на котешка урина?

Ако котката ви има навика да „маркира“, има два начина да решите проблема. Първият е да се отървете от котката. Вторият е да се отървете от петната от урина и нейната миризма и да превъзпитате котката.

© Unsplash

Най-ефективни средства срещу миризмата на котешка урина са:

  • калиев перманганат (също има дезодориращ ефект, използва се в урологията);
  • оцет (обезателно разтворен във вода);
  • лимонов сок;
  • водороден пероксид (кислородна вода);
  • йод (разтвор на 1 литър вода 10-20 капки йод).


При прясно петно от котешка урина ще ви свършат работа и обикновените бактерицидни средства като: спирт, алкохол, водка, сапун за пране (глицеринът, който се съдържа в него, разгражда кристалите на пикочната киселина), настойка от чай, концентриран разтвор на сода или вода за уста.


Ако петното е старо, ви предлагаме два варианта за премахване:

  1. Разредете оцет с вода в съотношение 1:4 и нанесете върху петното. Намокрете обилно с хартиени кърпи. Поръсете със сода. Почистете с чиста кърпа.
  2. Разредете една супена лъжица течност за миене на съдове в 100 мл водороден пероксид (кислородна вода). В незабележима зона проверете дали течността оцветява повърхността, ако не - разнесете сместа с четка. Почистете с чиста гъба или прахосмукачка. Повторете, ако е необходимо.

  • Внимание! Никога при премахване на миризма от котешка урина не използвайте препарати, съдържащи хлор. Въпреки факта, че хлорът е силно окисляващо средство и добре се справя с микроорганизмите, не трябва да забравяте за неговата висока токсичност. Просто може да навредите на котката, която има по-остро обоняние в сравнение с вас. Проблемът може да се влоши и също, с нанасянето на голямо количество парфюмерни продукти върху петното.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.