Ето как лесно може да се отървете от миризмата в обувките

Хората, които по цял ден са на крака и дори и през лятото ходят със затворени обувки, знаят колко е неприятно, когато се запотят краката. Неприятната миризма може да се появи и поради много други причини, но днес чрез няколко лесни идеи, ще се опитаме да се справим с този дискомфорт.

От личен опит мога да споделя, че трябва първо да започнете от избора си на обувки и чорапи. Аз купувам само обувки от естествена кожа или друг материал, който смятам че няма да спарва и винаги гледам съдържанието на памук в чорапите. Пише ли на етикета по-малко от 80% памук и имат ли високо съдържание на нещо синтетично (изкуствен продукт на химическата промишленост) което започва с "поли" (като полиамид, полиестер) - НЕ се купуват! Пластмасите изпотяват краката! Все едно да си сложите полиетиленови (найлонови) торбички на краката си и така да си джиткате из града.

  • Носете обувки от дишащи материи и естествени материали! Това ще намали потта и миризмата. Синтетичните тъкани и другите изкуствени материали обикновено спарват краката.
  • Не носете всеки ден едни и същи обувки! Давайте им малко почивка на любимите си кецове!
  • Не носете затворените обувки без чорапи! Памучният чорап абсорбира влагата и е по-малко вероятно да се изпотят краката и да замиришат. Влажните и запотени крака са предпоставка за развитието на бактериите отговорни за миризмата.
  • Не купувайте най-евтините чорапи защото са на промоция в някой "марков" магазин! Точно там съм виждал много често чорапи с високо съдържание на "пластмаси" (които излизат по-евтино на производителя, разбира се). Гледайте етикетите!
  • Внимавайте и със стелката на обувката! Ако е възможно я подменете с такава, която не ви запотява краката. Продават се стелки от естествени материали. Но ако все пак се е появило неприятно ухание от вашите обувки и розите ви повяхват, когато се събуете до тях... е време да вземете мерки.

Ето няколко добри идеи, които ще ви помогнат да се справите с това.

1. Най-лесно и бързо можете да се отървете от миризмата в обувките, като ги поръсите вечер отвътре със сода бикарбонат (хлебна сода). На следващата сутрин изтупайте и премахнете содата от обувките. Ще забележите промяната веднага. Ако е нужно повтаряйте процедурата отвреме навреме.

2. Втората идея е отново със сода бикарбонат, но този път я смесете с малко царевично брашно и изсипете сместа в стари памучни чорапи и ги поставете в обувките за през нощта.

3. За да излъчват свежест вашите обувки, смесете вода, медицински спирт и етерично масло с аромат на лимон или портокал. Тази смес сложете в подходящ пулверизатор и напръскайте обувките отвътре. На следващата сутрин ще бъдете изненадани от резултата.

4. Преди да обуете обувките в горещ ден, можете да поръсите стелките с малко бебешка пудра.

5. Замразете миризмата. Поставете обувките си всяка в отделна найлонова торбичка и затворете добре. Ако трябва залепете или завържете торбичките. Поставете във фризера за една нощ. Студът ще убие гъбичките и бактериите, причиняващи миризмата.

И най-важното! Поддържайте добра хигиена на краката и често сменяйте чорапите и обувките. Ако обувките ви могат да се перат, нека минават често през пералнята.

Вижте повече

Как да върнем белия цвят на спортните обувки

Как да върнем белия цвят на спортните обувки

Всички имаме любим чифт бели гуменки или кецове, на които сме се радвали твърде кратко време, тъй като се...

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.