Калуна - съвети за отглеждане и грижа у дома

Вечнозелената и цветна калуна е красиво растение през цялата година, което е на почетно място в моята цветна градина. По-долу ще споделя опита си с вас за отглеждането и грижата за това непретенциозно, но много красиво храстче

© Сн.: Depositphotos

Отглеждам много цветя в дома си. Преди три години започнах да озеленявам балкона. Много малко са цветята, които могат да растат и да се развиват през четирите сезона на терасата. Ето защо изборът ми падна върху Калуна (Calluna vulgaris). Искам да споделя с вас тайните на отглеждането и грижата за това непретенциозно, но много красиво цветно храстче.

Калуна – особености

 • Родината на Калуна (Calluna vulgaris) е Югоизточна Азия.
 • В естествени условия калуната се среща в цяла Европа, в Северна Америка, Сибир, Африка и Азорските острови. Този храст образува цели поляни, покрити с килим от нежни и ароматни цветя.
 • Принадлежи към семейство Ericaceae, боровинкови.
 • Латинското наименование на Калуна е Calluna vulgaris.
 • Популярен сред градинарите поради факта, че остава зелен и красив през цялата година.
 • Калуната е пълзящ миниатюрен храст с вечнозелени листа, разположени керемидообразно един върху друг. Тя е изходна форма за многобройни сортове с най-различно оцветени лист и цветове. Наред с формите със зелени листа се предлагат и такива със златисти или сиви листа.
 • През есента листата променят цвета си от зелен до тъмночервен и жълтеникав.
 • Цветовете са бели, розови до тъмновиолетови. В зависимост от сорта цветовете са с прости и кичести цветове.
 • Периодът на цъфтене започва в края на юни и завършва в края на ноември, а понякога януари.
 • Достига височина от 25 до 75 см (зависи от сорта).
Не забравяйте да премахвате изсъхналите клонки и листа.

Калуна – съвети при избор в магазина

В магазина избирайте растения, които имат зелени и гъвкави стъбла, еластични и дебели листа, и пъпки в не разцъфнало състояние.

Кората на клоните трябва да е идеално равна и гладка. Ако върху тях има дори единични струпеи, препоръчвам да се въздържате от покупката на такива храстчета.

© Сн.: Pixabay

Калуна - размножаване у дома

Калуната се размножава по 3 начина: чрез разделяне, семена и резници. У дома възпроизвеждането може да се извършва през цялата година, тъй като стайната температура е идеална за това.

Размножаване на Калуна чрез разделяне

Калуната може да бъде разделена само след като цветовете са избледнели. Това се прави по следния начин:

 • Храстчето заедно с почвата се изважда от саксията и се разделя на две части;
 • Всеки получен храст се засажда в отделна саксия и се полива;
 • Когато растенията укрепнат се подхранват с тор.

Размножаване на Калуна чрез семена

Първо пригответе почвен субстрат от 1 част пясък, 1 част иглолистна почва и 2 части торф. Трите части се разбърква добре и се изсипва в съдове за засаждане. Можете да използвате готова почва за цъфтящи растения, която се продава в магазина.

 • Почвата в саксиите се навлажнява и семената се засаждат директно на повърхността. Саксиите се затварят с прозрачно фолио или се покриват със стъкло или др. прозрачен материал. Първите издънки се появяват след 3-4 седмици.
 • За ранно покълване на семената, първите 7 дни почвата често се навлажнява, след това редовно се пръска.
 • Когато разсадът порасне, той може да бъде изнесен на балкона, за да се адаптира. Младите растенията трябва да се предпазват от директна слънчева светлина.
Разсадът се засажда в отделни саксии, когато достигне възраст 6-8 месеца.

Размножаване на Калуна чрез резници

В края на лятото или началото на есента може да размножавате калуната с помощта на резници. Отрязаните издънки с дължина 8–10 см се поставят в почва, състояща се от 1 част пясък и 1 част торф. Почвата се навлажнява ежедневно, но без да се подхранва с тор. Резниците се вкореняват най-бързо при температури от +15 - + 22 ºC.

Калуната получена от резници, според експерти се развива по-бързо и е по-устойчива на болести, отколкото растенията от семена.
© Сн.: Pixabay

Калуна – правилни грижи у дома

Независимо от факта, че калуната е доста непретенциозно растение, тя е много придирчива към светлината и качеството на почвата, особено у дома. На твърде тъмни места няма да цъфти, а при недостатъчно поливане ще изсъхне, също не обича честите премествани, затова се препоръчва веднага да помислите къде ще бъде засадено и поставено.

Почва

Едно от най-важните изисквания е почвата да е кисела, а останалото не е толкова критично за растението, въпреки че е по-добре да направите смес от равни количества: пръст, торф и пясък.

За развитие на полезна микрофлора за калуната е добре да покриете пръстта с борови иглички!

Също така, малко преди засаждането, се препоръчва допълнително да се окисли почвата със специална течност: 1 литра вода смесете с 10 мл ябълков оцет или лимонена киселина.

Засаждане и пресаждане:

Преди засаждането или пресаждането корените на растението се изправят внимателно, така че корените да гледат навън, а не навътре - ако това не бъде направено, тогава калуната няма да може да пусне корени и ще загине.

При засаждане или пресаждане направете дренаж на дъното на саксията.

Саксия, в която ще засадите или пресадите калуната трябва да е с 5-6 см по-широк от коренището на растението и не забравяйте да оставите "родна" пръст върху корените.

Идеалното време за пресаждане е от средата на април до началото на юни.

Ако решите да засадите растение със семена, тогава не забравяйте, че калуната ще цъфти след една година.

Поливане

Калуната се полива редовно с вода със стайна температура (веднъж седмично). Не поливайте с твърде гореща или студена вода. Ако водата е с повишена твърдост или хлор - филтрирайте или оставете да престои най-малко 7 дни.

 • Калуната не понася добре засушаването - в периода от юни до август трябва да увеличите поливането.

Светлина

Растението не трябва да се поставя на южния прозорец, тъй като не понася директната слънчева светлина.

Източната и западната страна на дома са идеални за отглеждането на калуна у дома.

Температура

През лятото температурата не трябва да е над 25 градуса, а през зимата да не пада под 5 ºС.

При много сух въздух калуната може да започне да боледува или да бъде атакувана от вредители.

 • В горещите периоди (юли-август) пръскайте с вода.

Торене

Калуната се подхранва с органичен тор по един път през пролетта и в началото на лятото.

Покафенелите листа и увяхващите върхове са сигурни признаци, че растението е прехранено с торове.

Подрязване

За да ви радва дълго време калуната се подрязва ежегодно. За да направите това, една седмица след приключване на цъфтежа, всички клони се отрязват от храста. След 3-4 дни наторете, за да стимулират нейния растеж.

Ако възрастно растение не се подреже (веднъж годишно през пролетта), храсчето ще изсъхне и умре.

Вредители и болести

Калуната е естествено надарена с повишен имунитет към болести. Калуната има няколко врагове, за които трябва да следите внимателно:

 • Листни въшки
 • Паяци
 • Брашнеста мана и ръжда
 • Сиво гниене - Внимавайте с поливането! Честото поливане, в резултат на което влагата се застоява в почвата, значително увеличава разпространението на болестта.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #калуна #цветя