Няколко идеи за лесно отпушване на канала

Доста неприятно е когато ви се запуши канала на мивката или този в банята и водата не може да се оттече. Предполагаме, че всеки от вас мрази тези така досадни проблеми с канализацията? Локвите с мръсна вода и пяна оставят неприятни и грозни петна по плочките и след това трудно се почистват.

Най-често запушената канализация е причинена от попаднали в тръбите мръсотия, парчета храна, косми и всичко друго успяващо да залепне в канала. Това най-често довежда до непостоянно налягане на водата, наводнение в помещението и корозия на тръбопровода.

Ако канала ви се е запушил, не бързайте да викате ВИК майстор, а можете да изпробвате тези хитринки:

Ако запушването не е голямо, използвайте:

  • Сода бикарбонат и оцет.

Напълнете стъклен съд до половината със сода и допълнете с оцет. Разбъркайте двете съставки и след като започне да кипи сместа я изсипете в канала. Химичната реакция ще помогне да разградите част от замърсяванията в тръбите. Изчакайте 10-15 минути и пуснете горещата вода да отмие мръсотията.

  • Сол и сода бикарбонат.

Изсипете половин чаша сол и същото количество сода в запушените тръби. Оставете да престои около 20-25 минути. След това загрейте на котлона гореща вода и я изсипете в канала, за да измиете боклуците полепнали по тръбите.
Тези методи може да се използват и превантивно, преди да се е запушил канала. Правете това 1-2 пъти месечно и ще си спестите бъдещи главоболия, а и доста неприятни миризми.

Ако канала се е запушил сериозно и водата се оттича съвсем бавно, използвайте:

  • Натриева основа (сода каустик).

Този метод е изпробван от нас и определено върши работа. Можете да купите сода каустик от магазин за домашни потреби. Използвали сме течна в бутилка и на люспи, но определено втората е по-ефикасна и затова по-добре използвайте нея. Може би не знаете, но повечето препарати за отпушване на канали, рекламирани по телевизията и продавани по магазините съдържат сода каустик.
Затова смесете люспите с вода, разбъркайте докато се разтворят и изсипете в канала. Не прекалявайте с количеството, за да не повредите тръбите, тъй като химичната реакция предизвиква повишаване на температурата на водата. Тази смес ще разгради доста упорити мръсотии натрупани в тръбите.

Внимание! При използването на сода каустик се отделят вредни пари и висока температура и има опастност от изгаряне. Вземете всички необходими мерки за безопастност. Сложете гумени ръкавици и очила и проветрете добре помещението.

Ако химичните реакции не помогнат, идва време за тежката артилерия при отпушването на тръбите. Сигурно не всеки от вас разполага с метална гъвкава сонда за канали, или както я наричат змия.

Затова в случая ще помогне обикновената телена закачалка, която можем да намерим в почти всеки гардероб.

Единственото, което трябва да направим е да я изправим и да оформим единия й край като кукичка. По този начин ще можем да достигнем на по-голяма дълбочина в тръбите и да разбутаме наслояванията и да изкараме космите и мръсотията, които за затлачили канала.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #отпушване на канал