Шаби Шик - романтиката на древността в интериора на вашия дом

Днес при създаването на интериора дизайнерите използват много стилове, от които черпят вдъхновение. Един от интересните варианти за романтичните души е Шаби Шик (',Shabby Chic). Той може да се разглежда като модерна интерпретация на стила рококо.

Идеи за дома

На пръв поглед името на стила изглежда иронично. Английското значение на думата "shabby" e дрипав, изтъркан, износен, похабен. Но в действителност състарените мебели и предмети играят специална роля тук, придавайки особен и неповторим шик на модерния интериор.

Забележително е, че Шаби Шик не е много стар стил, тъй като се появява в края на 80-те години на ХХ век. Измислен е от британката Рейчъл Ашуел (Rachel Ashwell), която започва да обзавежда дома си, купувайки стари мебели от бит пазари, антикварни магазини и разпродажби.

Домът й станал толкова красив и уютен, че приятелите й започнали да я търсят за съвети при обзавеждането и на техните домове. Първоначалното хоби за обзавеждане бързо се превърнало в работа и Рейчъл започнала търговия в свои магазини за такива мебели и по този начин успява да популяризира изключително много този стил. Основната цел в декора в Шаби Шик е да се създаде спокойна и непринудена атмосфера. Това се постига със стари или изкуствено състарени мебели, естествени материи и разнообразие от малки джаджи, които носят спомени от романтични времена.

Ето някои особености на стила Шаби Шик в интериора.Помещението декорирано в този стил, напомня стая на малка принцеса или кукла. Всички предмети в него трябва да бъдат нежни и ефирни с розови или бели оттенъци. Образно казано всичко трябва да изглежда като торта със сметана. Сладникаво.

идеи шаби шик стил

идеи шаби шик стил

В Шаби Шик интериора е заложено използването на цветя. Те трябва да бъдат различни и да присъстват навсякъде - по стените, щорите, завесите и по другите предмети. идеи шаби шик стил

Стените в интериора трябва да са гладки и еднотонни (еднобагрени). Те могат да бъдат боядисани във всички нюанси на бежово или бяло, бледо розово, цвят лавандула, светло зелено, бледо синьо и топло светло сиво. Може също така да се залепят тапети с рисунки на цветя. Най-популярната е тази с рози. Не се притеснявайте, че ще прекалите с тези цветя. Невъзможно е! Колкото повече рози, толкова по-добре. идеи шаби шик стил

идеи шаби шик стил

Много интересен вариант е една трета от долната част на стената да е покрита с бели декоративни тухлички, а на останалата част да са залепени малки тапети с цветя. Много елегантно ще изглеждат стени, покрити с памучен плат с много цветя. Често можете да видите циментова замазка на тавана или стените. Гипсовите корнизи и фризове с орнаменти трябва да бъдат бели.

идеи шаби шик стил

Подът трябва да е дървен. Той може да бъде от паркет, ламинат или дъски. Рисуваните подове или ромбоидната шарка са изключително популярни в този стил.идеи шаби шик стил

идеи шаби шик стил

Мебелите, които се изполват в Шаби Шик са предимно в бял цвят. Те трябва да имат плавни линии и завъртулки. Възможно е също така да се използват мебели в светло сив и бледо син цвят.Най-добре е да се подберат за интериора предимно старинни мебели. Но не е задължително да си купите само стари. Модерните производители на мебели изработват някои много интересни "старинни" модели, които можете да използвате при създаването на интериора в стил Шаби Шик.

идеи шаби шик стил

Реставрираните мебели се смятат за особен шик. На тях може да оставите да си личи олющената боя и други знаци свидетели на времето. Понякога на мебелите специално се правят малки драскотини и пукнатини, които им придават ефекта на старостта. Така те стават със своя собствена история.Този стил включва използването на рафтове, чекмеджета, шкафове, етажерки и т.н. Главното условие е да бъдат в светъл пастелен цвят. Те могат да са сиви или светло сини, но най-добре е да са бели.

идеи шаби шик стил

В помещенията декорирани в стила на Шаби Шик трябва да има много текстил от естествени тъкани в меки неутрални цветове. Пердета, декоративни възглавници, покривки, покривала за мебели и т.н. Детайлите от плат трябва да са навсякъде. Това създава уютна атмосфера. Платът трябва да е мек и нежен. Текстилът трябва да бъде украсен с волани, жабо, пискюли. Всички тези детайли се правят от плат американ с рисунка, шифон. Много хубаво и нежно изглеждат копринени и сатенени къдри. Те могат да бъдат еднотонни (еднобагрени) или украсени с красиви рисунки. На тях също може да има големи рози, среден размер или малки. Наред с тях се използват за декорация и цветя растящи най-често на полето. Това може да бъдат нежни камбанки, незабравки и други подобни. Каретата са също отличителната черта на Шаби Шик. Те придават интимна атмосфера на стаите.

идеи шаби шик стил

В качеството на източник на светлина в този стил се използват ретро полилеи със стъклени перли или кристали. Но те не трябва да бъдат прекалено помпозни.

идеи шаби шик стил

Стенните и настолните лампи трябва да са с абажур от плат. Абажурите могат да бъдат бели, бледо розови, бледо сини или лилави на цвят. Всички тези детайли трябва да създават комфорт. Романтичната нощна светлина и стенните свещници също се вписват в Шаби Шик интериора.

идеи шаби шик стил

Стилът Шаби Шик предвижда наличието на голямо количество предмети. Той е противоположен на минимализма. В различни ъгли трябва да има огледала. На рафтовете, масите, скриновете трябва да стоят малки вазички, кутийки, множество рамки със снимки, порцеланови фигурки, куклички, флакончета и т.н.Много подходящи са античните предмети и произведенията на изкуството.

идеи шаби шик стил

Съдовете са също неразделна част от стила. Чашките, чинийките, чайниците, захарниците задължително трябва да са старинни. Техните дръжки трябва да са толкова тънки, че да ви е страх да не ги счупите, докато ги взимате в ръце. Тези предмети трябва да имат закръглена форма, извити вълнообразни линии. Съдовете също трябва да са в светли пастелни цветове. Тези принадлежности могат да бъдат украсени с рози и други нежни цветя. Добър вариант е и с образа на малки пастирчета и селянчета.

идеи шаби шик стил

И накрая ще ви попитаме: Харесва ли ви Шаби Шик и бихте ли обзавели в този стил дома си?

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.