3.625 1 1 1 1 1 Rating 3.63 (8 Votes)

Полезни съвети за градинаряПродължаваме с полезните съвети и идеи за градинарите. В първата част на тази статия (вижте я тук), обяснихме как да предпазите растенията от болести, добри практики при торене, борба с вредителите и почистване на растенията.

Днес ще ви обърнем внимание върху още няколко неща, които биха ви помогнали да поддържате вашата градина още по-красива и в идеално състояние.
6. Сортове растения, по-устойчиви на болести

Сортовете, устойчиви на болести, са такива растения, които могат да се разболеят от конкретен проблем, но могат да се преборят с болестта, вместо да се предадат. Например, някои домати са с наименованието „VFN устойчиви”, което означава че този сорт домати е устойчив към гъбичките Verticillium и Fusarium, както и към нематоиди.
Ако започнете да търсите специално тези кодови наименования върху семената, вие вероятно ще останете разочаровани, тъй като устойчивостта към болести на растенията рядко бива отбелязвана върху опаковката. Но това не означава, че голям брой сортове не са устойчиви към заболявания. Много компании предлагат растения, които са устойчиви към болести като брашнеста мана и черни петна.

7. Подрязвайте навреме наранените краища на растението

Подрязването на дърветата и храстите в края на зимата е по-добрият вариант, отколкото да се чака до настъпване на пролетта. Наранените Подрязване на наранени краища на растениекраища на клоните може да се заразят през зимата, което позволява на болестта да се настани в растението, докато то е още в латентно състояние. Подрязването по това време, предотвратява на болестите да се разпространят по-късно в новия растеж. Въпреки, че тежките зимни бури също могат да причинят вреди на растенията, пак е по-добре да отстраните счупеното клонче, отколкото да го игнорирате, докато настъпи пролетта.

Винаги трябва да използвате остри инструменти, за да може да правите чисти отрязвания и да може по-бързо да заздравее, както и да се уверите, че сте отрязали до здрава и жива тъкан.


8. Изберете и разположете правилно растенията


Успешното градинарство се базира на използване на подходяща за вас зона и място. Ако например засадите растение, обичащо сянка, каквото е например азалията, на място, където обилно достига Правилно разположение на растенияслънчева светлина, то то ще расте и ще се развива зле, и лесно ще бъде нападнато от болести и насекоми. Веднъж аз засадих лагерстемия, на която част от листата бяха на сянка. Само на това място от растението, по-късно открих брашнеста мана.

Растенията имат защитни сили, подобни на имунната система на човек, които се активират да действат, когато растението е подложено на атаки от насекоми или заболяване. Ако растението е подложено на стрес, то не може да реагира с пълна сила и да се пребори или да се възстанови от заболяването. Следователно, подложените на стрес растения са по-склонни да се предават на заболяването.

9. Поливайте правилно

Поливането на градината ви е хубаво нещо, но много от заболяванията се нуждаят от наличието на вода толкова, колкото и самите растения, затова има голямо значение как ще подходите към поливането. Много патогени в почвата се нуждаят от въздух и вода, за да се движат, растат и размножават. За да избегнете това да предоставите на тези заболявания благоприятна околна среда за развитие, изберете метод на поливане, който ще ограничи влагата по листата на растенията. Поливането с маркуч и капковото напояване могат да постигнат този ефект.

Ако поливате на ръка, дръжте листата далеч от струята на водата, и се старайте да поливате само корените.Поливайте правилно растенията

Най-често срещаните проблеми при листата се усложняват, когато листата са влажни, затова пръскането с вода върху тях е най-малко желаният вариант. Ако все пак изберете този метод, поливайте тогава, когато има възможност листата да изсъхнат бързо, но корените все още ще имат време да абсорбират влагата, преди тя да се изпари.
Също така не забравяйте, че повече не е непременно по-добро, що се отнася до поливането на растенията. Прекалено влажните почви или саксии, предлагат добра среда за развитието на гъбички, които причиняват гниене на корените, и по този начин също така корените може да се задушат, правейки ги лесна мишена за гниещите гъбички.

10. Не поставяйте растенията прекалено нагъсто

Внимавайте с разстоянията между редовете, и дръжте под око как се разпростират растенията, докато растат. Прекалено нагъсто разположените растения създават тяхна собствена влажност, което пък позволява на болести като брашнестата мана, ръжда и други подобни, да процъфтяват. Подобряването на въздушния поток около растенията, намалява тази висока относителна влажност и позволява на зелените листа да изсъхват по-бързо.

Растенията, които са поставени прекалено близо едно до друго, се развиват по-слабо, в следствие на конкуренцията за светлина, вода и хранителни вещества. Тези слаби растения са по-податливи на атака. Заболяванията също така, понякога се разпространяват, когато инфектирано листо влиза в контакт със здраво листо, когато две растения се намират прекалено близо едно до друго.

За да намалите вероятността от заболяване, отрежете прекалено гъсто разположените, повредените или старите стъбла на растения, които са податливи на брашнета мана, както е например Phlox paniculata (метловиден флокс). Друг метод за предотвратяване на заболеваемостта е когато разделяте или презасаждате растенията.

Полезни съвети за градината

Надяваме се да сме ви били полезни с тези 10 страхотни съвета за по-красива и здрава градина. Поглеждайте редовно в сайта, защото ще продължаваме да ви изненадваме с нови и полезни статии за двора и градината.