3.9 1 1 1 1 1 Rating 3.90 (10 Votes)
Как се отглежда лимон у домаДа отгледаш лимоново или друго цитрусово дърво от семка звучи като много трудна мисия, но ние сме на мнение, че не е невъзможна.

Е, ще ни трябва малко повече търпение, за да видим резултата, но това не е причина да се откажем.

Да, отглеждането на дръвче в домашни условия е бавен процес, но междувременно ние можем да се радваме на красивата, ароматна  и дори полезна зеленина на младото растение - стъбълцата, а по-късно и клонките на лимоновото дърво ще украсят интериора ви с лъскавата си зеленина, а благодарение на тях, домът ви ще се радва на пречистен и свеж въздух.

И така, за днешната идея са необходими:

семки от свеж лимон или друг цитрусов плод;
почва за саксия;
неголяма саксия или голяма керамична чаша;
речни (гладки) камъчета;
вода;
домакинска хартия.

Като начало, трябва да съберете семки от лимон или друг цитрусов плод – грейпфрут, портокал или мандарина. Може и да не са само от един вид.

Как да отгледаме лимон у дома

Натопете семките във вода за известно време,  след това оставете на домакинска хартия да изсъхнат.

Как да отгледаме лимон у дома

Много внимателно обелете горния слой на семката и потопете отново във вода, докато през това приготвяте саксията.

Как да отгледаме лимон у дома

Поставете почвата в приготвената саксия или голяма чаша, наредете семенцата по показания на снимката по-долу начин и внимателно полейте с вода, за да не ги разместите.

Как да отгледаме лимон у дома

Как да отгледаме лимон у дома

Малките камъчета подредете в плътен слой над семената. Поставете саксията на слънчево място.

Как да отгледаме лимон у дома

Вашето бъдещо дръвче ще се нуждае от доста светлина и влага – не оставяйте почвата да изсъхва съвсем – поливайте веднъж на ден. След известно време ще видите първите филизи на растението. До първия плод ще минат години, но междувременно ще се радвате на дъхави и красиви цветове.

Как да отгледаме лимон у дома

Как да отгледаме лимон у дома

Важно е да знаете, че цитрусовото дръвче не обича течение, а разсаждането, когато поотрасне, става с постепенно увеличаване на размера на саксията. Не е добре да се слага малко стъбло в голяма саксия. Хубаво е, когато поотрасне и пусне по-големи корени, на дъното на саксията, преди да се сложи почва, да се направи дренаж, който представлява натрошени парчета от керамична саксия, засипани със ситен пясък, за да не влиза почвата между тях.

В горещите и слънчеви дни, прибирайте дръвчето на сянка от време на време.