10 съвета за красиви цветя

Прекрасните цветя в дома или градината са наслада за окото. За отглеждането си те се нуждаят от много любов. Има поверие, че каквото е настроението на стопанката, такива са и цветята в дома й. Освен любов обаче са нужни и някои основни грижи за растенията. Вижте 10 съвета, за да имате красив цветя.

1. Внимавайте с каква вода поливате цветята

Понеже дъждовна вода се събира трудно, единствената възможност е да се използва чешмяна. Тъй като понякога е варовита, тя предизвиква появата на петна по листата и оставя белезникави следи по повърхността на саксиите. За да избегнете това, сипете няколко капки оцет във водата за поливане и я оставете да престои една нощ при стайна температура. На следващия ден хлорът ще се е изпарил, а температурата на водата ще е идеална за растенията, защото студеният душ е много опасен за тях.

2. Кога е най-добре да се поливат цветята?

През лятото е най-добре цветята да се поливат вечер, дори късно вечер, защото така се ограничава изпарението на вода през нощта. През пролетта и есента сутрешното поливане е най-полезно, защото в корените на растенията не остава вода, която може да замръзне през нощта.

3. Какво да направите ако цветята съхнат?

Потопете цялата саксия в дълбок съд с хладка вода и изчакайте, докато на повърхността престанат да излизат мехурчета. След това напръскайте листата на растението с вода и завържете саксията в найлонов плик за през нощта. Възможно е пръстта да е некачествена - тя изсъхва бързо и се отлепва от ръба на саксията. В такъв случай я сменете с по-пореста, за да задържа вода продължително време.

4. Как се торят цветята?

Честото поливане измива почвата от хранителните вещества, затова е необходимо към пръстта в саксията да се добавя тор.

5. Колко вода е необходима?

Всяко растение се нуждае от различно количество влага. Въпреки това саксиите трябва да имат дупчици на дъното, през които да се оттича излишната вода. За цветята в големи саксии важи следното правило - при температура над 20 градуса е необходим по литър вода за всеки 50 сантиметра височина на растението.

6. За да не поливате често цветята

Много хитринки позволяват да се спестява честото поливане. Смесете пръстта с торф, който поглъща повече вода. Избирайте големи саксии за растенията, за-щото колкото повече пръст има, толкова по-бавно се изпарява водата. Събирайте излишната вода от подложките на саксиите и с нея поливайте останалите цветя. Разровете с вилица повърхността почвата в саксията. Бърз душ в мивката изчиства листата и овлажнява пръстта на цветето. В основата на големите храсти засадете покривни растения, които запазват влагата на почвата, например латинки или камбанки.

Вижте повече

Бабини рецепти и трикове за отглеждане на цветя и други полезни растения

Бабини рецепти и трикове за отглеждане на цветя и други полезни растения

Модерното градинарство няма нищо общо с това, което са практикували нашите баби и дядовци. В момента пазарът е буквално залят от препарати, с които да разрешите...

7. Колко често се поливат цветята

През лятото цветята на балкона трябва да се поливат всеки ден, а тези в стаите - два до три пъти седмично. За да проверите дали почвата е суха или влажна, чукнете с пръст върху саксията. Ако звукът е притъпен, значи почвата е достатъчно влажна, ако звукът е кух - цветето трябва да се полее.

8. Когато растението се полива повече от необходимото

Листата пожълтяват и започват да капят, корените загниват - това е сигурен знак, че растението получава прекалено много вода. Извадете го от саксията, изчистете корените от пръстта и отрежете мъртвите части. Увийте корените в попивателна хартия. Сменете ги няколко пъти, докато престанат да се овлажняват. Върнете растението в саксията и оставете пръстта да изсъхне, преди да започнете отново да поливате.

9. Непретенциозни растения

Ако не обичате да поливате често цветята, изберете растения, издръжливи на суша. Такива са здравецът, както и розмаринът, лавандулата, градинският чай, маргаритките, цинията. Сухолюбиви са също всички растения с дебели и плътни листа (тлъстига) и листа, оцветени в сребристо (пелин).

10. Влаголюбиви растения

Влаголюбиви растения са циклама, бегония, азалия, бамбук. В глинени саксии можете да отглеждате също хризантеми. Ако листата им започнат да капят, това означава, че влагата на почвата е недостатъчна.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #цветя