Бабини рецепти и трикове за отглеждане на цветя и други полезни растения

Модерното градинарство няма нищо общо с това, което са практикували нашите баби и дядовци. В момента пазарът е буквално залят от препарати, с които да разрешите всеки един проблем с вашето растение или да му помогнете да оцелее във враждебна среда. Да, но как са се справяли нашите по-възрастни роднини с отглеждането на растенията и какво са използвали срещу вредители и агресивните промени на времето? Ще се допитаме до Бабата!

© Unsplash

Бабата..., това свещено създание, което знае всичко и може всичко. Бабата, с главно Б, която винаги знае как да сготви вкусно и да се справи с всеки изникнал проблем.
Бабата, която знае 2 и 200 хитрости и рецепти, ще ни се притече на помощ и ще разкрие своите тайни в отглеждането на цветя и други полезни растения.

Вижте какво научихме от нея:

Чесън срещу вредители

Получихме уверение от баба, че чесъна освен за плашене на вампири става и за третиране на растенията. Най-често през пролетта листните въшки нападат любимите ни рози. За да предпазим това красиво растение, трябва да нарежем няколко големи глави чесън (заедно с люспите) и да ги оставим да покиснат в кофа с вода. На другия ден можете да пръскате любимите си рози с тази чеснова вода. Този метод е много ефективен, защото чесънът съдържа веществото алицин, богато на сяра (и от там миризмата му, ако някой се чуди защо така ухае, като си похапне чесън), а определено листните въшки не обичат този вкус. Друг вариант е да засадите чесън в близост до храста с розите. Така двете растения ще образуват по-стабилна екосистема и ще се преборят с вредителите.

Утайка от червено вино за обогатяване на тор

Коя баба не обича да си пийва винце? Но баба знае, че като изпие червеното вино, утайката на дъното не се хвърля, а се разрежда с половин чаша вода и се излива в почвата. Защото червеното вино съдържа вещества и минерали, които ускоряват цъфтенето и растежа на растенията.
А аз се чудих защо жена ми така сладко си пийва червено вино вечер. Тя просто била много грижовна градинарка. Не знаех, честно!

Бананови кори за по-красиви растения

Наскоро ви предупредихме да не изхвърляте корите от бананите, защото ще ви направят по-красиви. Но се оказва, че и растенията реагират по същия начин като хората на обелките от този вкусен плод. Корите са богати на калий, а той е виновник за по-свежия и наситен цвят на венчелистчетата. Можете да използвате корите от баните като тор, но първо ги изсушете във фурната на 80-85 градуса, за около 10 минути. След като изстинат ги намачкайте и ги поставете по 1-2 лъжици в почвата на цветята. Полейте с вода и поразбъркайте почвата, за да разнесете корите от банана навсякъде.

Черупки срещу сушата

Бабите ни, вместо така модерния сега мулч (покритие от дървесен или глинен чипс) са използвали черупки от орехи, лешници и бадеми, за да предпазят растенията от студ през зимата и бързо изпаряване на водата при високи температури през лятото.

Оцетът се бори срещу пожълтяването на листата

Много е неприятно като се грижиш за някое растение и то започне да пожълтява и линее. Често виновника за това са калциевите соли, които се съдържат във водата. За да ги отделите от водата, просто сипете по една супена лъжица оцет на всеки 3 литра вода. Оставете тази бабина отвара да престои за една нощ и на другия ден поливайте с нея любимите си растения.
Ако питате къде изчезнаха калцииевите соли, отговора е: на дъното на съда с вода. Затова е важно да изхвърлите последните 300-400 гр. Не поливайте с тях цветята си!
Страхотни идеи и съвети нали? Аз отивам да опитам от вкусната баница на баба, която така апетитно ухае от кухнята и да науча още някой полезен съвет.
А вие ударете един лайк на статията. Баба обича това! :)

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.