6 грешки, които допускате, когато използвате еър фрайъра

Няма съмнение, че еър фрайърите или фритюрниците с горещ въздух са фантастични, но ако не ги използвате правилно, храната ви може да не оправдае очакванията.

© Depositphotos

Еър фрайърите или фритюрниците пържат храна без олио, а списъкът с ястия, които могат да се приготвят в тях е безкраен - месо, зеленчуци, десерти, каквото се сетите. Въпреки това, няма да получите желания вкус и текстура от вашия фритюрник, ако правите тези изключително често срещани грешки. Ето шест грешки, които допускате, когато използвате фритюрника си.

Грешка № 1: Препълвате кошницата на фритюрника.

Повечето еър фрайъри имат малка кошница. Прекалено многото храна в нея може да доведе до неравномерно готвене. Въпреки че може да е изкушаващо да поставите цялата храна във фритюрника наведнъж с надеждата да я сготвите по-бързо, трябва да избягвате това.

Грешка № 2: Забравяте предварителното да загреете на фритюрника

Ако забравите да загреете фритюрника, храната ви вероятно ще бъде недобре сготвена. Подобно на фурната, предварителното загряване на фритюрника позволява той да се загрее, така че храната да започне да се готви веднага след като се постави в уреда. Настройте фритюрника на нужната температура няколко минути преди да поставите храната в него. Предварителното загряване на фритюрника предотвратява разкашкването на храната.

© Depositphotos

Грешка № 3: Не почиствате фритюрника правилно след употреба

Почистването на еър фрайъра е от съществено значение, особено ако го използвате често. Почистването му след всяка употреба може да помогне за по-дългата му експлоатация. Мръсният фритюрник е опасен както за вашето здраве, така и за дома ви. Измивайте кошницата в гореща сапунена вода след всяка употреба.

Грешка № 4: Използвате твърде много или твърде малко олио

Въпреки че еър фрайъра не се нуждае от олио, не трябва да се колебаете да използвате малко, за да намажете някои продукти и да им помогнете да станат хрупкави. За повечето рецепти се препоръчват 1-2 чаени лъжички. Ако сложите твърде много, ще получите нежелани резултати. Някои рецепти не изискват олио, а други се нуждаят само от малко. Трябва да решавате за всеки отделен случай. Просто не прекалявайте с олиото.

© Depositphotos

Грешка № 5: Използвате мокро тесто

Повечето течни теста няма да работят в еър фрайъра, тъй като в него те не се пържат толкова бързо, колкото във врящо олио. Ако тестото е прекалено влажно, то ще падне на дъното на фритюрника и ще загори. Мокрите теста трябва да се адаптират към еър фрайъра като се правят по-гъсти.

Грешка № 6: Не обръщате месото, докато се готви.

Друга често срещана грешка при еър фрайъра е да не се обръща месото по време на готвене. За най-добри резултати по средата на готвенето обърнете месото, за да осигурите равномерно изпичане.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.