Хлебопекарна - няколко съвета и рецепти за начинаещи

Току-що сте си купили хлебопекарна и нямате търпение да направите първия хляб. Това е един изключително полезен уред, който ви гарантира пресен, качествен хляб, без вредни съставки, които производителите имат навика да добавят, за да увеличат трайността и подобрят външния вид на продукта.

Освен удоволствието да похапвате хляб, изпечен от вас самите, си гарантирате и консумацията на продукт, в който знаете точно какво се съдържа. Вече сте намерили кашона и книжката с инструкции, но те са написани толкова неразбираемо, че вие нетърпеливо отваряте търсачката на компютъра за по-достъпни идеи и съвети. Ето няколко:

Рецепта за първия хляб - нямате търпение да го направите.

Предлагаме да започнете с базова (и безопасна) рецепта, която лесно се изпълнява на почти всички машини:

 • 300 мл вода ( или прясно мляко)
 • 2 с.л. олио
 • 1 ч.л. сол
 • 2 ч.л. захар
 • 500 гр. брашно
 • Мая – суха – 1 пакетче или жива – 1/3 кубче*.


Слагате първо течните съставки, след това – сухите и няма как да не ви се получи един добър хляб.

* В повечето рецепти маята е ½ кубче, но опитът показва, че обикновено с такова количество, хлябът превтасва.Хлебопекарна рецепти за хляб и съветиКогато добиете опит, ще разнообразявате, експериментирате, ще усетите точно колко мая или течности са необходими за един хубав хляб по ваш вкус. Не е трудно, само така изглежда.

Мерки и теглилки - най-добре си купете електронна везна, но ако нямате, спазвайте стриктно мерките, дадени в книжката със съответните мерителни лъжички и чашки. В противен случай рискувате първия хляб да не ви се случи, както трябва. Не ползвайте всякакви мензури, особено от магазин за един лев – китайците имат странен усет за тези неща, чертаят си нереални ска́ли по съдовете и можете да се изненадате колко вода се съдържа в един техен литър.

Водата – добре е да е топла, но не повече от 40 градуса - трябва да се внимава, защото ако е прекалено топла, рискувате да „убиете“ маята. Никога не добавяйте вода, мляко или други течности, повече от написаното в рецептата. Горната част на хляба ви ще „хлътне“.

Маята – суха или жива? Пакетираната мая изглежда по-лесна за употреба, но ние ви съветваме да използвате жива. Когато купите кубче от магазина, разделете на три, пакетирайте парченцата с фолио и оставете във фризера. Но не се презапасявайте – не е добре маята да стои дълго време в хладилника. Суха може да купите за всеки случай – тя е трайна и винаги можете да спасите положението с нея, ако сте забравили да купите прясна. Живата мая разбърквайте с малко топла вода и захар – така я съживявате и си гарантирате пухкав хляб.

Брашното – използвайте само висококачествено. Ако обичате черните хлябове, имайте предвид, че те не бухват като тези с бяло брашно. Съветваме ви да смесвате брашната. Или да добавяте поне малко бяло брашно. Добре е, преди да сложите брашното, да го пресеете – така вкарвате въздух в него и хлябът ви ще се получи още по-пухкав.

Поредността на поставянето на продуктите в контейнера е много важна! Основното правило е, че първо се слагат течностите (вода, мазнина и разтворената мая), а след това сухите продукти – (брашно, мая на прах). Ако ползвате суха мая, я изсипете най-отгоре, след брашното.Не оставяйте изпечения хляб в казанчето. Така хлябът ви ще е с хрупкава коричка. Ако оставите изпечения хляб за по-дълго време в контейнера, рискувате да извадите хляб с дебела и не особено хрупкава кора.

Добавки – хлябът става много вкусен, ако добавите семена, маслини, сушен домати, сухи подправки и много други вкусни неща, които ще откриете в разнообразието от рецепти. На пазара има изобилие от семена, които могат да подобрят вкуса на хляба. Ако слагате мокри добавки, примерно маслини, задължително ги оваляйте в малко брашно, за да не „намокрят“ хляба - ще му попречат да бухне добре. Ако искате коричката на хляба да е поръсена със семки, проверете в книжката кога започва печенето (около 50-60 мин, преди приключване на програмата) и поръсете, непосредствено преди него.Едно от слабите места на хлебопекарната е долната част на казанчето, където е механизмът за закрепване към машината – пазете тази част чиста и бъдете внимателни при слагане и вадене – много често се наранява уплътнението и ще се налага да го сменяте. А може и да развалите механизма, който върти перката. Сервизното обслужване е тромаво – ако се развали тази част, ще чакате доста дълго за поправка.

Стайната температура е важен елемент от изпичането на хубав хляб. Ако е по-студено помещението, където се пече хляба, увеличете малко маята. При по-високи стайни температури, намалете маята – топлината в помещението ускорява действието й и може хлябът ви да превтаса. Не слагайте хлебопекарната до уреди, излъчващи топлина.

Отложеният старт. Използвайте го! Изглежда сложно с толкова много копчета по хлебопекарната, но всъщност не е. Решете кога искате да е готов хляба. Например в 7 ч. сутринта. Зареждате вечер, примерно в 22 ч., т.е. хлябът трябва да е готов след 9 часа. Той се пече обикновено за 3 часа (вижте в книжката – там е описано времетраенето на всяка програма). Просто добавете 6 часа, посредством бутона + . След това натискате старт и воала – на сутринта ще закусвате с топъл хляб, а сметката ви за ток няма да набъбне чувствително, защото ще ползвате нощната тарифа. Имайте предвид, че хлебопекарната консумира доволно количество ток.

Млечните продукти правят чудеса с хляба – придават му невероятен вкус и чудесна златиста повърхност. Ако добавите в съставките, вместо олио, краве масло, вкусът ще ви допадне толкова много, че няма да се сетите да ползвате повече олио. Млякото се добавя за сметка на водата. Ако в рецептата има 200 мл вода, заменете 100 мл с мляко, например. Като бонус, ви предоставяме страхотна рецепта за малък хляб с масло и мляко, който ще ви накара да си оближете пръстите. На звуковия сигнал можете да му добавите слънчогледово или тиквено семе, а защо не и двете:

 • 100 мл вода
 • 180 мл прясно мляко
 • 30 гр. масло (на стайна температура)
 • 1 ч.л. захар
 • 1 ч.л. сол
 • 360 гр. бяло брашно
 • Мая – суха – 1 пакетче или жива – 1/3 кубче

Желаем ви успех и добър апетит! Не се притеснявайте да експериментирате – освен добър вкус на трапезата ви, този уред ще добави и щипка удоволствие към обичайното приготвяне на менюто за вашето семейство.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.