Как бързо и лесно да почистите килим в домашни условия

Вероятно всеки човек знае, че постилайки на пода си килим, рано или късно той се замърсява, губи предишния си вид и трудно става почистването му.

Идеи за дома

Не е задължително да се обръщате към професионалистите, понякога може да отстраните замърсяванията и да възстановите привлекателния външен вид на настилката си и в домашни условия. Най-често за почистването на килими се използват специални препарати, по-долу обаче ще видите няколко начини за постигане на същия ефект, само че с материали, които са на разположение във всеки дом.

Ето как може да почистите килим със:

Сол

Готварската сол хубаво поглъща различни вещества, като например мазнини, мръсотия, прах. За да се отървете от мръсотията върху килима, трябва обилно да го поръсите със сол, да го оставите за 20 минути, а след това с метла, натопена в сапунена вода, я изметете заедно с мръсотията.

Сода

Содата се смята за отлично средство за почистване, което ви позволява да премахнете не само мръсотията, но също така елиминира неприятните миризми, като например тази на цигарите. Разтворете содата в топла вода, след това поръсете върху килима, а на местата, които изискват особено внимателна обработка, излейте от содата и оставете за половин час да престои. За да премахнете содата заедно с мръсотията ще ви трябва прахосмукачка.

Прах за пране

Прахът за пране може да се използва за почистване на вълнени килими или изделия, произведени от синтетични материали. Трябва да разтворите праха в топла вода и да добавите към него малко керосин. С този сапунен разтвор почистете замърсените участъци с помощта на гъба или четка. Веднага ще забележите, как изчезват петната, не само най-новите, но и по-старите. Въпреки това, този метод има един основен недостатък - керосина има особена миризма, от която ще се наложи да се отървете в продължение на 3 дни, с проветряване на помещението. Следователно, не трябва да използвате такива средства в дома, където живее малко дете.

Чай

Този метод за отстраняване на мръсотия става с помощта на използван чай, който трябва да поръсите по цялата повърхност на вълнения или синтетичен килим. Имайте предвид, че не трябва да използвате стар употребяван чай, а такъв който сте варили днес, тъй като вместо да почистите с него килима, може да му направите нови петна. Поръсете го докато е мокър и след изсъхването му, го съберете с прахосмукачка. Този метод ви позволява да премахнете восък, коса, прах, косми от домашни любимци и други мръсотии. Важно е да запомните, че не трябва да използвате чай върху светли килими.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #почистване