Кухненската гъба – трикове за използване и дезинфекция

Знаете ли, че има определени правила за използване на кухненската гъба? А знаете ли как да я дезинфекцирате след употреба? Предлагаме ви няколко лесни трика за използването й, както и съвети за дезинфекция. Ето кои са те:

© Unsplash
  • Не забравяйте след употреба да изстисквате и изсушавате гъбата, тъй като бактериите и микробите се разпространяват по-бързо във влажна среда;
  • Никога не търкайте дъската за рязане с гъба, особено ако сте я използвали за рязане на месо. В такъв случай е по-добре да използвате кухненска хартия;
  • За предпочитане е да използвате антибактериални гъби в кухнята, отколкото обикновените;
  • Когато една гъба вече не е годна за миене за домакински съдове, отрежете единият й ъгъл, за да може останалите членове от семейството да не я използват за тази цел;
  • Заредете се с повече кухненски гъби и ги сменяйте често. За да ви улесним в изчисленията, имайте предвид, че на седмица ви е необходима по една гъба, след което я заменяте с нова.

Методи за дезинфекция:


1. Белина

Накиснете гъбата в 10% разтвор белина и гореща вода. Може да направите ги смесите в малка купа, дори в празна кутия от кисело мляко. Оставете гъбата да престои 10-15 минути в разтвора. Не забравяйте да използвате гумени ръкавици. Накрая изплакнете кухненската гъба добре под течаща вода.


2. Бял оцет

Белият оцет съдържа голямо количество органични киселини, което спомага за спиране разпространението на бактериите и микробите по кухненските гъби. Той също елиминира мазнините и неприятните миризми.

За да дезинфекцирате гъби с бял оцет, кипнете една чаша вода. Прибавете я към 1 ч.ч. бял оцет. В тази смес накиснете гъбите за около 20 минути, след което ги изплакнете с веро и вода.


3. Етерично масло от чаено дърво

Етеричното масло от чаено дърво има чудесни антибактериални свойства и страхотно освежаващо действие.

Към чаша с вряла вода добавете около 20 капки от маслото. Накиснете гъбите в тази смес за около 20 минути. Изплакнете ги с веро и вода след това, и ги изцедете добре.


4. Микровълнова печка

Този метод не важи за гъби с метални частици по тях. Важно е кухненската гъба да не е суха. Идеята е да я сложите в микровълновата печка за 30-60 секунди, но преди това я накиснете във вода, може и в оцет. За по-добър овлажняващ ефект може да поставите и чаша с вода. Ако не навлажните гъбата може да я стопите в микровълновата. Този метод е много подходящ и за почистване на мухъл и неприятни миризми.


5. Веро

Чудесните почистващи качества на верото могат да прилагат и за дезинфекция на кухненските гъби.

Смесете 1 с.л. веро с гореща вода, за да засилите неговото действие. Накиснете гъбите за 20 минути и изплакнете добре.


6. Лимонов сок

Прясно изцеденият сок от лимон е натурален антибактериален продукт, с който лесно може да почистите различните повърхности и предмети, както и да го използвате за дезинфекция. Той придава и чудесен аромат.

Към съд с гореща вода прибавете сока от няколко лимона. Потопете в тази смес гъбите за 20 минути, след което ги измийте добре с веро и студена вода.

Вижте повече

10 лесни съвета за почистване на дома

10 лесни съвета за почистване на дома

В повечето случаи сме свикнали да използваме скъпи препарати, за да почистим дома си. Понякога обаче не забелязваме обикновени продукти, които се срещат в кухнята и...

Вижте повече

Да изчистим лесно с лимон микровълновата фурна

Да изчистим лесно с лимон микровълновата фурна

Не, няма да ви трябват скъпи препарати, за да изчистите микровълновата фурна. Единственото от което се нуждаете е купичка пълна с вода и лимонов сок.

Вижте повече

Как да си направим домашен избелващ препарат

Как да си направим домашен избелващ препарат

Домакините, които се грижат за здравето си, ще оценят полезната идея, която сме подготвили днес. За да си направите универсално средство за почистване и изпиране не...

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.