5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Как се вари киноаЧували ли сте нашите баби да казват: "В една къща няма ли киноа и хималайска сол... зян е!"? Най-вероятно не, защото зърноподобната култура киноа (Chenopodium quinoa) е култивирана първо в Южна Америка преди доста години и доскоро не бе много популярна у нас. Инките са я отглеждали преди 5000 години и тя е била за тях основна храна.

Те са я наричали "майка на всички зърна" и са смятали, че растението киноа е свещено и е подарък от боговете.

Организацията на обединените нации обявява 2013 г. за Международна година на киноата.

Днес киноата не случайно е наричана "супер храна". Тя се цени заради хранителната си стойност и високото съдържание на протеини. Киноата е с високо съдържание на желязо и магнезий и е добър източник на фибри и фосфор.

Тя няма глутен, съдържа калций и е полезна за веганите и хората, които имат непоносимост към лактоза.

Тъй като доста домакини у нас вече експериментират и готвят с тази "супер храна" е добре да споделим за тези които не знаят и се чудят как и колко време се вари киноа.

Как се вари киноа

Всъщност тази задача никак не е трудна. Задължително трябва киноата да бъде изплакната добре под течаща вода. Някои готвачи препоръчват да я накиснете за 10-тина минути, но не е задължително.
След това я залейте с вода 2:1 и като кипне, я варете на тих огън около 15 минути. Киноата ще набъбне и ще увеличи обема си около 4 пъти. Самите зърна ще станат прозрачни и около всяко ще се образува "пръстенче".

Готово! Вашата киноа е сварена и можете да приготвите нещо вкусно с нея!