8 идеи как да консервирате спанак

Спанакът е навлязъл твърде много в кулинарния свят и днес присъства не само в създаването на супи и основни ястия, но и в напитки и десерти. Вижте 8 идеи как да консервирате спанак, за да ви е винаги подръка.

Експертите по хранене препоръчват да включите спанакът в храненето си като средство за запазване на младостта и подобряване на здравето. Спанакът е богат на витамини А, С и К, както и на минералите манган, магнезий и желязо, които помагат на организма да функционира на 100%.

Спанакът не само поддържа организма като цяло, но също се грижи за здравето на очите, намалява оксидативния стрес, понижава кръвното и предпазва от рак.

  • СЪВЕТ: Винаги избирайте спанак с по-плътни листа с наситен зелен цвят - в него нитратите са по-малко, отколкото в спанака с no-нежни листенца.

Сушене на спанак

Идеалният начин да запазите всички полезни вещества в спанака е като го изсушите. За да изсушите спанака, трябва да изберете здрави и цели листа. Те се измиват с топла вода и след това се излагат върху чиста кърпа и се изсушават на сянка на чист въздух. Периодично листата трябва да бъдат обърнати, така че да изсъхнат равномерно.

Спанакът може да се суши и в специална фурна или сушилня. Но е желателно температурата на въздуха да не надвишава 30-35 °C. Изсушените растения се съхраняват в буркани или контейнери за не повече от шест месеца.

Сушен спанак се добавя към месо, рибни ястия и гарнитури. Консервираният по този начин спанак трябва да се измие преди употреба и да се добави към ястието няколко минути преди готовност.

Замразяване на спанак

Спаначните ястия с добавен замразен спанак придобиват вкус на лятна свежест и аромат. Самото растение повече разкрива вкуса си в готвена форма.

  • Най-лесният начин за замразяване: измитите и изсушени спаначени листа се подреждат в найлонови торбички, вакумират се и се поставят във фризера.

Замразяване на цели листа чрез бланширане: Бланширайте за 1 минута във вряла вода изчистения и измит спанак. Извадете го с гевгир или цедка и подложете под течаща студена вода. Оставете го да се отцеди добре и изстине. След това го разпределете в найлонови торбички и съхранявайте във фризера. Така замразеният спанак може да се съхранява 6 месеца.

  • Замразяване под формата на кубчета лед: Много удобно е да използвате спанак, замразен под формата на кубчета лед. По-точно, не самите листа са замразени, а сокът на растението. След като старателно измиете листата в студена течаща вода, почистената и подсушена зелена маса се смила в блендер, докато се образува пюреобразна маса. След това пюрираната маса се прецежда през стерилна марля, сгъната на няколко слоя. Прецеденият сок се оставя да престои 20 минути, след което отново се прекарва през тензух. След което може да се излее във форми за лед и да се постави във фризера. След около четири часа кубчетата са готови, изваждат се от формите и се поставят в торбички за храна. Такива кубчета могат да се използват например при приготвяне на изделия от паста или различни сосове.

Консервиране на спанак

Първо почистете спанака, отстранете повредените, пожълтели листа и дръжките. Измийте обилно листата със студена вода и ги оставете да се изцедят в гевгир, след което ги попарете с вряла вода, за да омекнат. Още докато са топли, ги наредете в леко стоплени буркани. Горещата вода, в която са били спаначените листа, посолете на вкус и я изсипете в бурканите. Затворете бурканите плътно с капачки и ги стерилизирайте 60 мин.

  • Спаначено пюре: Ще си го приготвите, като изчистите и измиете обилно със студена течаща вода спаначените листа. После ги попарете с гореща вода, за да омекнат. Ако са в голямо количество, може да ги пасирате, ако са в по-малко - претрийте през сито. Изсипете ги в тенджера и сложете на огъня. След като кипнат, разсипете ги в топли буркани, запечатайте и стерилизирайте 60 мин.
  • Стерилизиран спанак с киселец: При тази комбинация трябва да спазвате съотношението 2 части спанак и 1 част киселец. Изчистете и измийте зеленчуците и ги сложете във вряща подсолена вода. Веднага ги извадете и разпределете в буркани, затворете херметически с капачки и стерилизирайте 35 мин.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.