Не само за готвене: 8 приложения на картофите, за които не подозирате

Знаете ли, че когато картофът е представен за първи път в Европа, той е бил объркан с декоративно растение, при това доста отровно. Оттогава са минали много години и този вкусен зеленчук присъства ежедневно в менюто ни. Но мнозина не подозират, че картофите могат да се използва за много други цели, освен за готвене?

© Сн.: Pixabay

Картофите почистват прозорци и стъклени повърхности

Чистите и лъскави стъкла и огледалата без "облаци" са красива гледка, може би защото е трудна за постигне. Прах и мръсотия, пръстови отпечатъци и други петна намаляват прозрачността на стъклото. Същото се отнася и за "петна", които остават след безбройните опити за почистване и излъскване.

  • За да улесните работата си и да постигнете абсолютна чистота и прозрачност, избършете цялата повърхност на прозорец или огледало с нарязани сурови картофи и след това изплакнете с вода. За по-добър резултат, за да няма „ивици“, оставете сока да изсъхне и след това го избършете с мека кърпа.

Важно е да отбележим, че за разлика от много търговски продукти, нежното почистване с картофи е безопасно за повечето пластмасови повърхности.

© Сн.: Pexels

Картофите придават блясък на обувките

Ако нямате под ръка крем или лак за обувки, то със сигурност мнозина ще бъдат изумени от факта, че картофите отлично се справят с почистването и придаването на блясък на кожените обувки или ботуши. За да направите това, трябва да нарежете картоф на кръгове и да натъркате с резените замърсената повърхност на обувката.

  • Картофеното нишесте действа като много лек абразив, а в същото време умерената киселинност регенерира самата кожа. Изчакайте сокът от картофите да изсъхне върху обувката, след което полирайте с гъба или мек парцал. Обувките ще изглеждат изчистени и ще имат деликатен блясък.
© Сн.: Pexels

Картофите премахват ръжда и потъмняване

Пантите, пироните, резетата и други предмети у дома често ръждясват или се окисляват в зависимост от метала, от който са направени. Корозията има разрушителна сила и може да съсипе ценни за вас вещи.

  • За да ги почистите лесно от ръжда, натъркайте засегнатото място с половинка от картоф. Неговата киселинност и абразивност помагат внимателно да се премахнат следите от корозия.

При почистването на потъмнелите сребърни предмети, нещата са още по-проста. За целта ви трябва вода, в която сте варили картофи, изсипете я в подходящ съд и поставете приборите за хранене или бижутата в тази течност. Оставете за половин час, след това изплакнете с хладка вода и избършете със суха кърпа. Тази лесна процедура ще върне предишния им блясък.

Вижте повече

Лесна идея! Да почистим загорелите тенджери и тигани... с картоф

Лесна идея! Да почистим загорелите тенджери и тигани... с картоф

Предполагаме, че всяка една домакиня мрази да загори съдовете си за готвене. Това всъщност е неприятен, но лесно разрешим проблем.

Картофите помагат на раздразнената кожа

Кожата постоянно е изложена на негативното въздействие на външни фактори. Слънчевите изгаряния или рани от пръски горещо масло са дразнещи и болезнени. И тук картофите идват на помощ.

  • За да облекчите дразненето, нарежете картофите на тънки филийки и ги поставете върху засегната повърхност. Оставете ги, докато почувствате облекчение. Ако засегнатата област е голяма, настържете няколко картофа на ситно ренде и поставете получената смес върху раната и оставете за половин час, след което изплакнете.

Вижте повече

Ето как да премахнем синини по тялото с продукти, които ги има във всяка кухня

Ето как да премахнем синини по тялото с продукти, които ги има във всяка кухня

Има хора, които и в средата на стадион да се намират, пак ще намерят къде да се блъснат. Лично аз познавам такива, които постоянно имат някакви...

Картофите помагат при уморени и подпухнали очи

Когато очите ви болят, а клепачите ви са подути поради липса на сън, алергии или просто силна умора, е полезно да намерите време, за да се отпуснете и да възстановите силите си. Ако намерите време, за да подсилите ефекта от почивката вземете две тънки филийки суров картоф. Поставете ги върху затворените клепачи и се отпуснете за 10-15 минути. Умерената киселинност на картофа ще ви помогне за успокояване и охлаждане на уморените очи, и ще намали тяхната подпухналост.

  • Друг вариант при тъмни кръгове под очите изцедите сок от сурови картофи, с който да напоите с един кръгъл памучен тампон за сваляне на грим, който да разрежете на две половинки, които слагате под очите. След 15-20 минути отмийте. Процедурата можете да повтаряте всеки ден или през ден и след седмица ще бъдете поразени от резултата.
© Сн.: Pexels

Картофите подхранват градинските и стайни растения

От ботаническа гледна точка картофите са наситени с нишесте, което е отлична среда за отглеждане на нови растения. Разбира се, ако просто засадите картоф в земята, тогава ще расте млад картоф и нищо повече.

  • Ако обаче поставите семената на което и да е друго растение в направена дупка картофа и го заровите в земята на необходимата дълбочина, след като се разложи, грудката ще осигури на младото растение влага и хранителни вещества.

Ако трябва да засадите стайно растение в саксия, не е нужно да взимате цял картоф. Използвайте малка шепа настъргани картофи и ще получите подобен ефект.

Вижте повече

Как да си отгледаме роза от букет

Как да си отгледаме роза от букет

Задава се поредица от празници, заради които много цветя ще бъдат откъснати, аранжирани, подарени и… унищожени. Подарили са ви прекрасни рози и на вас ви се...

Картофите предотвратяват образуването на лед върху стъклата

Ако през зимата държите автомобила си на открито, замръзването на прозорците е редовно и една от ужасна дейност рано сутрин в студа. Колкото и да е странно, картофите могат да ви помогнат да решите този проблем.

  • Захарите в картофите действат като естествен антифриз за защита на кореноплодния зеленчук, докато е още в земята. Така че натъркването на стъклата с нарязани сурови картофи, ще действа като естествена защита от замръзване.

Ако сте натрили със картофи стъклата на автомобила, тогава на следващата сутрин изобщо не трябва да има замръзване.

Картофите се превръщат в уникални печати за украса

Щамповането на рисунки върху хартия, разни предмети или стени е чудесен начин да покажете своята реактивност. И тук картофите идват на помощ в изявата на вашия творчески потенциал.

  • За да направите свой собствен печат от картоф, ще имате нужда само от остър нож и някои основни художествени умения. Просто разрежете картофа наполовина и изрежете желано изображение върху него, може да започнете с прости фигурки - квадрат, кръг, звезда...
© Сн.: Pixabay

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.