3.875 1 1 1 1 1 Rating 3.88 (16 Votes)
Трикове и съвети за градинатаВ тази статия ще намерите няколко лесни съвета, които да ви помогнат да поддържате градината си в идеално състояние, като разберете какви са условията, които могат да причинят заболявания на растенията ви и да се погрижите превантивно да ги премахнете.

Едно от най-загадъчните неща, които могат да се случат в градината ви, е да установите, че има някакво заболяване по растенията ви. И да се чудите как това се е случило? Дали ще се разпространи? Дали всичките ви растения ще загинат?

Най-важното нещо, което трябва да разберете при превантивната профилактика на заболеваемостта е т.нар. „триъгълник на болестта”. Заболеваемостта става факт, когато се комбинират три предпоставки: имате, растение, което е предразположено да се разболее (гостоприемник), патоген (като гъбичка, бактерия или вирус), който може да атакува растението, и условията на околната среда (като влага или суша). Ако липсва някоя от тези три предпоставки, то болестта няма да се развие, затова превенцията включва отстраняване на поне един от трите фактора в триъгълника. Вместо да чакате в градината ви да се появи проблем, помислете добре, че най-добрата защита срещу една болест е атаката.

Ето и няколко съвета, които да ви помогнат в тази насока:

1.Внимателно разгледайте едно растение, преди да го купите

Най-добрият начин да ограничите разпространението на една болест в градината ви, е като на първо място избегнете самото й въвеждане при закупуването някое ново растение. А никой от нас не иска да получи такъв бонус, когато си купува ново цвете. Едно от най-трудните неща, които трябва да усвои един градинар е да може да разпознава кое растение изглежда здраво и кое не.

Добра идея е, да разгледате поне няколко книги, списания и каталози, които показват как трябва да изглежда един здрав образец. Не взимайте в къщи растение, което има загнили стъбла, мъртви точки или по него има някакви насекоми. Тези проблеми могат много лесно да се пренесат върху здравите ви растения и след това е много трудно да бъдат премахнати.

Освен, че е задължително да проверите състоянието на стъблото и на листата на растението, винаги проверявайте и качеството на корена.

Добри и лоши корени на растение
                  добри корени                                              лоши корени

В магазините не виждаме клиентите да го правят често, а трябва да е така. Поставете внимателно ръката си върху пръста, която покрива растението и нежно разклатете, докато почувствате, че поддава. Може да се наложи и леко да чукнете ръбовете на саксията в по-твърда повърхност, за да може да освободите корените от саксията. След като ги извадите, огледайте хубаво дали корените са твърди и силни, с бял цвят, и са се разпространили из цялата почва. Тъмните и кашави корени не са добър знак. Дори стъблото и листата да изглеждат здрави на този етап, когато коренът е засегнат, е въпрос на време да загине и цялото растение.

2. За торене използвайте напълно разградени вече отпадъци

Знаете ли какво е компостиране? Компостирането е естествен биологичен процес, при който се разграждат органични материали и се получава хумусоподобен материал, наречен компост или както е по-известно като название - биотор.

Имайте предвид обаче, че не всички материали в купчината, предназначена за торене се разграждат за едно и също време. Някои материали могат да се разградят до степен, достатъчна да бъдат използвани в градината, а други все още да не са. По време на процеса на биологично разпадане се генерира висока температура за продължителен период от време, което всъщност убива всички патогени в материала. Заразени растителни остатъци, които не са преминали докрай този процес ще пренесат потенциални болести в градината ви. Ако не сте сигурни в какво състояние е купчината ви тор, трябва да избягвате използването на градинските отпадъци от чувствителните към болести растения и така да избегнете попадането на възможни заразени части в купчината от растителни отпадъци.

Биотор или компост

3. Хвърляйте по едно око на буболечките

Вредата, която нанасят насекомите, далеч не е само козметична. Вирусите и бактериите често навлизат в растението през някой отвор, който реално е причинен от вредата, която са нанесли буболечките върху растението. Някои насекоми всъщност наистина действат като транспорт за вирусите, като ги пренасят от едно растение на друго. Градинските въшки са най-често срещаните преносители, а трипсите разпространяват вируса на некротично загниване, който се превърна в сериозен проблем за търговските производители през последните 10 години. А пожълтяването, е болест, която се пренася от скакалците и се разпространява върху цялото пространство на растението гостоприемник. Атаките на насекомите са друг начин растението да се подложи на стрес, а това води до по-малка вероятност то да се пребори с болестта.

Насекомите в градината

4. Почистете градинските растения още през есента

Добре е да направите основно почистване на растенията в градината ви още през есента, независимо от това, че живеете в умерен климат. Това не само е ефективно възпиращо средство против болестите, но също така е добър начин за контролиране на болестите, които може да са се появили в градината ви.
Болестите може още да не са се развили и да са „заспали” върху мъртвите листа и отломки и през пролетта да атакуват новите растения. Примери за части, които трябва да се отстранят са – почернелите листа върху розата, пожълтелите краища на листата на растенията, листа с петна и т.н. Ако все пак не успеете да почистите стъблата и листата на растенията както трябва, уверете се, че ще намерите време да направите това преди да започне растежа на новите растения през пролетта.

5. Използвайте правилния тор

Когато слагате изкуствен тор, то трябва да внимавате как го прилагате, тъй като твърде много тор върху растението може да доведе до изгорели корени, което намалява способността им да абсорбират вода. Това, от своя страна прави растенията по-податливи на стрес, вследствие на суша, студ или топлина. На растенията не им достигат хранителни вещества и когато се появяват листата, те могат да бъдат лесно засегнати от заболявания като листни петна, докато едно силно растение може да се бори с болестите. Голямото изобилие пък на даден хранителен елемент е друг начин растението също да се подложи на стрес.
Ако имате възможност направете тест на почвата в лаборатория, за да може да получите адекватна информация за хранителните нива на почвата. Без нея, всяко захранване от ваша страна на растенията ще е въпрос на догадка и може да доведе до прекалено количество на дадено хранително вещество, и недостиг на друго.

Правилно торене на градината

Втората част: вижте тук