4.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (7 Votes)
спрей против коткиЕдно от любимите занимания на котката е точенето на ноктите. И ако не сте ѝ сложили подходяща за целта драскалка, рискувате да се сдобиете със съсипани мебели. А може би вече е късно, защото облегалките на фотьойла са изподрани?

И това не е единствената пакост, с която пухкавите ни любимци ни създават ядове.

Котките са своенравни животни и ако са сърдити, може да маркират тук-там с урина.  Тези проблеми са доста неприятни, но не непоправими, за щастие.

В зоомагазините има спрейове, които помагат за отблъскване на животинката от неподходящото място за точене на нокти или маркиране. Обаче са доста скъпи. Затова ние ще ви покажем как лесно и евтино да направите домашен спрей, който по нищо не отстъпва от закупените от магазина.

Трябват ви празна туба с помпа, малко веро, вода и етерични масла от лимон и евкалипт. Тубата може да си купите от магазините за домашни потреби, но и можете да ползвате такава от препарат, който е свършил. Просто изплакнете добре шишето. Етеричните масла можете да купите от почти всяка дрогерия, а най-лесно достъпни са онлайн. Не са никак скъпи, а остатъкът можете да ползвате за домашна козметика.

спрей против котки

Напълнете ¾ от бутилката с вода и капнете няколко капки веро в нея. Не се безпокойте, верото играе роля при смесването на водата и маслата, няма опасност да обезцвети дивана ви. След това добавете по 10 капки от двете етерични масла, затворете и разклатете добре бутилката.

Спреят е готов за употреба! Вече можете да напръскате ъглите и частите от дивана, които искате котката ви да заобикаля. Важно е да отбележим, че по никакъв начин течността не може да навреди или обезпокои животното – то просто ще изгуби интерес  да прави бели точно там. Това не значи, че няма да намери друго, по-интересно място за пакости, но за това – друг път.

Желаем ви прекрасни моменти с вашите мъркащи любимци!