10 съвета за страхотно кафе

За някои от нас, пиенето на сутрешно кафе си е цял ритуал. Внимателно подбираме чашата, в която ще го сервираме и мястото, на което ще го консумираме. Но разбира се, за да е пълно удоволствието е нужно и самото кафе да е ароматно, вкусно и силно.

Идеи в кухнята

За да ви помогнем в създаването на страхотното кафе, подготвихме няколко златни съвета. Прочетете ги и грабвайте джезвето. След това ни споделете какъв е бил крайния резултат.

1. Чиста вода

За да сварите вкусно кафе, ще ви трябва чиста вода. Забравете за чешмяната вода, ако искате да получите идеална, ароматна и вкусна напитка.

2. Не бързайте

Ако правите турско кафе, прочете оригиналната рецепта как се прави. Винаги поставяйте кафето на бавен огън. Разбира се, че вие искате възможно най-скоро да отпиете първата глътка, но не трябва да бързате. Запомнете - кафето се вари дълго време.

3. Джезве с тясно гърло

Ако искате да сварите вкусно кафе, използвайте джезве с тясно гърло. Така кафето ви ще бъде по-ароматно.

4. Сол

Добавете сол. Да! Да точно сол. Не става въпрос за цяла лъжичка, а за 2-3 кристалчета. Солта не трябва да се усеща, трика тук е, че по-някакъв непонятен начин солта усилва вкуса на кафето. Пробвайте и ще се уверите сами.

5. Джинджифил

Добавете съвсем малко, ще усетите разликата, уверяваме ви. И солта и джинджифила се добавят преди да залеете кафето с вода.

6. Захар

Използвайте кафява захар. Сложете малко количество, за да не промените прекалено много вкуса на ароматната напитка.

7. Смляно кафе

Експериментирайте с това! Принципно колкото по-ситно е смляно, толкова по-добре то разкрива вкуса си и полезните си качества.

8. Не оставяйте кафето да изкипи

Това е основното правило, когато образуваната отгоре коричка започне да се навдига - отстранете кафето от котлона. Изчакайте една минута, след което повторете така три пъти. Ако тази коричка се наруши, то тогава и целия аромат натрупан отдолу, също се изпарява и ще се отдалечите доста от идеята за перфектното кафе.

9. Кафе на зърна

Решили сте да си направите вкусно кафе? Използвайте висококачествено кафе на зърна и веднага ще забравите за предварително смляното. А и така ще сте сигурни в добрия му произход и правилното му съхранение.

10. Оставете да престои малко

След като кафето е готово, не е нужно веднага да го изсипвате в чашка. Нека да престои в джезвето поне 30 секунди. Така то ще придобие гладка консистенция.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #кафе